Hieronder vind u veelgestelde vragen en antwoorden

Waarom krijg ik een ander merk?

Er zijn verschillende redenen waarom u wellicht een ander merk krijgt dan de vorige keer. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Niet leverbaar zijn van medicatie, zie ook medicijntekorten.
  • Het voorkeursbeleid, ook wel het preferentiebeleid, van uw zorgverzekeraar.
    zie hieronder voor meer uitleg, of kijk op de website van uw zorgverzekeraar.
Welke zorgverzekeraars hebben een preferentiebeleid?

De meeste zorgverzekeraars hebben een preferentiebeleid.

  • Zilveren Kruis
  • VGZ
  • CZ
  • Menzis
  • Zorg en Zekerheid
  • ASR
Wat is het preferentiebeleid?

Patent verlopen
Bij een nieuw medicijn krijgt de fabrikant 10 jaar de tijd om de kosten terug te verdienen. De fabrikant mag als enige dit nieuwe medicijn maken en verkopen. Dit heet ook wel ‘patent’. Het medicijn is dan alleen verkrijgbaar onder de merknaam. Dit noemen we ook wel origineel of spécialité.

Na 10 jaar verloopt het patent. Daarna mogen andere fabrikanten het medicijn ook maken. Zij maken het medicijn dan onder de naam van het medicijn zelf: een merkloos of generiek medicijn. Andere fabrikanten kunnen het merkloze medicijn goedkoper aanbieden. Dit komt omdat ze minder geld uit hoeven te geven aan onderzoek en ontwikkeling.

Omdat merkloze medicijnen goedkoper zijn, maakt dit de zorg goedkoper en beter betaalbaar. De overheid controleert of het merkloze medicijn net zo goed werkt als het origineel. Pas dan mogen patiënten het gebruiken.

Preferentiebeleid
Meestal bepaalt uw zorgverzekeraar welk merk medicijn uw apotheek aan u moet afleveren. Dit noemen we het ‘preferentiebeleid’. Het merk medicijn dat de voorkeur heeft van uw zorgverzekeraar noemen we het ‘preferente’ medicijn. Meestal is het preferente medicijn van uw zorgverzekeraar merkloos en dit moet uw apotheek dan verplicht afleveren. Zelfs als de arts de merknaam van het medicijn op het recept zet. Uw apotheker beoordeelt altijd of het merkloze medicijn geschikt is voor u.

De zorgverzekeraar vergoedt alleen het preferente medicijn. Een merkloos medicijn van een andere fabrikant vergoedt uw zorgverzekeraar niet of niet helemaal. Welk medicijn preferent is, kan voor iedere zorgverzekeraar anders zijn. Soms kiest de zorgverzekeraar na enkele maanden of een jaar weer voor een ander preferent medicijn.

Soms mag uw apotheek bepalen welk merk medicijn u krijgt. Bijvoorbeeld als uw zorgverzekeraar geen preferent medicijn aanwijst.

Medicijntekorten
Soms is een medicijn niet te krijgen in de apotheek. Dit kan kort of lang duren. En soms gaat uw medicijn helemaal uit de handel.

Als uw medicijn niet te krijgen is, zoekt uw apotheker altijd naar een alternatief. Het liefst kiest de apotheker een ander merk medicijn met dezelfde werkzame stof. Als u een ander merk medicijn krijgt, zal uw apotheker hierover uitleg geven.
Lees meer over medicijntekorten.

Bron: apotheek.nl

Werkt een ander merk hetzelfde?

Ander merk medicijn: ziet er anders uit, maar werkzame stof is gelijk

Een merkloos medicijn krijgt meestal de naam van de werkzame stof. Met daarbij de naam van de fabrikant. Een voorbeeld: omeprazol is een maagzuurremmer. De werkzame stof is omeprazol. Het merk medicijn heet Losec. De merkloze variant van fabrikant X heet Omeprazol fabrikant X. En de merkloze variant van fabrikant Y heet Omeprazol fabrikant Y.

Werkzame stof en hulpstoffen
Een merkloos medicijn heeft altijd dezelfde werkzame stof als het originele merk medicijn. Een merkloos medicijn werkt dus net zo goed als het originele merk medicijn. Er kunnen wel andere hulpstoffen in zitten. Dan zit er bijvoorbeeld tarwezetmeel in plaats van maiszetmeel in. Dit heeft meestal geen invloed op de werking van het medicijn. Heel soms kunt u allergisch of overgevoelig zijn voor een hulpstof. Dan kan het nodig zijn om een ander merk te gebruiken zonder deze hulpstof. Als dit zo is, kunt u dit overleggen met uw apotheker.

Een ander merk medicijn ziet er anders uit
Een ander merk medicijn werkt dus net zo goed, maar het kan er wel anders uit zien. Fabrikanten mogen zelf bepalen hoe een medicijn eruit ziet. De kleur, vorm, smaak en verpakking van het ene merk medicijn kunnen dus anders zijn dan bij het andere merk medicijn.

bron: apotheek.nl

Waarom kiest de zorgverzekeraar welk merk ik krijg?

Als u een ander merk medicijn krijgt, kunt u als patiënt ook goedkoper uit zijn. U heeft altijd een eigen risico bij uw zorgverzekeraar, in 2023 is dit 385 euro. Als de kosten van uw medicijnen onder uw eigen risico vallen, betaalt u minder als u een merkloos medicijn gebruikt.

Zelf kiezen voor een ander merk medicijn
Wilt u per se uw huidige merk medicijn blijven gebruiken? Ook al bent u niet allergisch of overgevoelig voor een hulpstof? Dat kan, maar u zult het medicijn dan zelf moeten betalen. Geef het aan ons door als u dit wil. De zorgverzekeraar vergoedt een ander merk medicijn alleen als er een hele goede reden voor is.