Als u medicijnen over heeft kunnen wij deze innemen om ze te laten vernietigen. Het is belangrijk voor het milieu dat u de medicatie niet bij het restafval doet of door de WC spoelt.

Medicijnafval aanleveren: stickers eraf, naalden in container

Zo levert u medicijnafval aan:

  • doosjes: alleen de strips. De kartonnen doosjes kunnen bij het oud papier. Haal wel de etiketten van de doosjes. Het etiket bevat privacygevoelige informatie;
  • flesjes en tubes: verwijder ook hierbij het etiket vanwege de privacy;
  • doe gebruikte naalden altijd in een naaldencontainer. Een naaldencontainer kunt u vaak gratis krijgen bij uw apotheek.

Geen medicatie in het water
Het is belangrijk om medicijnafval te scheiden, omdat het anders in het water terechtkomt. Niet alleen in oppervlaktewater, zoals meren en rivieren, maar ook in het grondwater. En dat is slecht voor het milieu.

Medicijnresten in het oppervlakte- en grondwater kunnen in het drinkwater terechtkomen. Daarnaast hebben medicijnresten invloed op de planten en dieren die in het water leven. Pijnstillers beschadigen bijvoorbeeld het weefsel van vissen.

Bron: apotheek.nl

Wat gebeurt er met de ingeleverde medicatie?

U vraagt zich misschien af: kan een ander mijn oude medicijn niet gebruiken? Nee, dat kan helaas niet. Zodra een medicijn de apotheek verlaat, kan de apotheker niet meer garanderen dat het medicijn op de juiste manier bewaard is. En dus weet de apotheker niet zeker of het nog veilig is voor een volgende gebruiker. Huidige wet en regelgeving staat hergebruik niet toe. Ingeleverde medicatie wordt dus vernietigd.