Als apotheek is het onze taak om over uw medicatie en gezondheid te waken. Wij kijken of de medicatie die uw arts voorschrijft geschikt is voor u.

Om onze taak zo goed mogelijk uit te voeren moeten wij uw dossier zo compleet mogelijk hebben. Daarvoor moeten we weten wat u gebruikt aan medicatie. Maar ook welke aandoeningen u heeft. En of u nog afwijkende labwaarden heeft.

Wat zijn labwaarden?

Labwaarden, ook wel laboratorium uitslagen zijn de resultaten van onderzoek dat bij u is gedaan. In de apotheek zijn wij benieuwd naar de uitslagen die effect kunnen hebben op uw medicatie. Zo kunnen wij u de beste zorg bieden.

Welke labwaarden zijn relevant voor de apotheek en kan de apotheek inzien?

De nierfunctie heeft de meeste invloed op medicijnen. Dat is de belangrijkste over het algemeen.
Daarnaast kunnen waarden zoals kalium en natrium belangrijk zijn of geneesmiddel spiegels, bijvoorbeeld bij lithium.

De apotheek krijgt alleen inzicht in laboratorium uitslagen die van belang zijn bij geneesmiddelen. Zo kunnen wij ons werk doen, maar is uw privacy gewaarborgd.

Waarom is de nierfunctie belangrijk?

De meeste medicijnen verlaten via de nieren en de urine het lichaam. Bij een verslechterde nierfunctie kan het effect van medicatie veranderen. Soms moet de dosering van een geneesmiddel aangepast worden maar sommige geneesmiddelen mogen helemaal niet meer gebruikt worden bij een slechte nierfunctie, omdat het gevaarlijk is. Ook zien we meer bijwerkingen bij een verminderde nierfunctie.

Er zijn veel geneesmiddelen waarbij de nierfunctie belangrijk is. Onderstaand een tabelletje met een paar voorbeelden.

Geneesmiddel waarbij nierfunctie relevant isWaar het voor gebruikt wordt
Diclofenac, ibuprofen, naproxenPijnstilling
MetformineDiabetes (suikerziekte)
NitrofurantoineAntibioticum (blaasontsteking bijv.)
AmoxicilineAntibioticum
FurosemideDiureticum (plastablet)
Enalapril, perindopril etc.ACE-remmer (bloeddruk medicatie)
HydrochloorthiazideThiazide (bloeddruk medicatie)
acenocoumarolBloedverdunner

Farmacogenetica

Farmacogenetica gaat over de invloed van het DNA op uw geneesmiddelen. Het is zo dat veel geneesmiddelen afgebroken worden in het lichaam. Bij de ene persoon gaat dit anders dan bij de ander en ook per geneesmiddel kan het verschillen. Voor sommige geneesmiddelen kan uw DNA, uw genetica, invloed hebben op uw geneesmiddelen. Dit zien we bijvoorbeeld bij clopidogrel (bloedverdunner) en veel antidepressiva. Maar bij veel andere medicatie spelen uw genen ook een grote rol.

Sommige geneesmiddelen werken dus beter voor de ene persoon dan de ander. Om u zo goed mogelijk te helpen leggen wij deze informatie graag vast als die bekend is.

Toestemming labwaarden:

Labwaarden

MM slash DD slash JJJJ
Wij adviseren u om uw gegevens beschikbaar te stellen voor andere zorgverleners. Mocht u bijvoorbeeld in het ziekenhuis terecht komen dan kan het ziekenhuis uw gegevens ophalen bij ons. Als u geen toestemming geeft dan kunnen ze daar niet automatisch bij. Door gegevens te delen krijgt u de beste zorg. Kijk voor meer informatie hierover op de pagina: LSP
Toestemming labwaarden(Vereist)